Monday, November 26, 2007

El Figaró-Sot del Bac-La trona-Sant Miquel de Sesperxes- Sant Martí de Centelles




Aquest diumenge he pogut tornar a fer després de molts anys una matinal pels cingles del Bertí.
És bonic portar gent a descobrir aquells indrets que de petit m'havien ensenyat. Així que si teniu un dia lliure i ganes d'una passajadeta tingueu en compte aquesta proposta d'una passejada d'unes 3 hores més el temps de parades i sense cap dificultat.
Sortint de l'estació del figaro, seguim pel camí paral·lel a la via del tren direcció a Vic, superem la nova escola infantil i pugem a veure el centre d'informació, que malauradament està tancat. Seguim pel camí més proper a la via fins arribar al pas de nivell. A partir d'aquest moment l'asfalt desapareix i es converteix en una agradable pista forestal,(PR-C33 groc i blanc) però seguim escoltant la remor de l'autovia durant una estona, al cap d'uns deus minuts la pista fa un revolt molt tancat a l'esquerra però nosaltres seguirem un metres per un caminet i girarem a l'esquerra per un corriol que ens permetrà remuntar uns quants metres fins tornar a trobar un nou camí més planer que seguirem cap a la dreta.
En aquest moment ens trobem al principi del sot del bac i veiem les primeres agulles, que a mi de petit m'havien explicat que es deien les bessones, però no he trobat aquesta referència enlloc.



Baixem fins el salt del bac que malauradament baixa amb molt poca aigua.Retornem al PR i pugem fins al mirado del Sot del Bac, on una magnífica vista ens permet veure les dues parelles d'agulles. En aquest punt ATENCIÓ seguiu la corba de nivell fins a creuar el rierol i llavor si que s'ha de pujar fins a les restes de la masia Ca l'andreu. D'aqui es va seguint el caminet fins al coll de pedra dreta on podrem veure una pedra dreta i una cosa que em va sobtar es que o estan fent una nova pista forestal o un talla foc que puja cap a la trona.
En el coll de pedradreta seguim la pista oberta fins sota la trona, en aquest moment hem de deixar la pista i seguir un caminet molt bonic que ens portarà fins a dalt de la trona. ATENCIÓ no us passeu de llarg. la trona si no arribareu a dalt de la cinglera.


D'aquí la millor opció seria agafar el GR-5 que us portarà cap a Sant Martí de Centelles i no cometre l'error que varem fer nosaltres de pujar fins a Sant Miquel de Sesperxes on malauradament s'està destrossant la zona fent una nova urbaintzació.
Quin desastre veure tots aquells fanals i carrers asfaltats a dalt de la cinglera. Decidim marxar rapidament d'allà i anem cap a cal Febrer on trobarem les marques del camí matagalls-montserrat franges verdes i vermelles amb un punt blanc al mig, i aquest camí ja no l'hem d'abandonar fins a l'estació de Sant Martí de Centelles.
Però aquell caminet bucòlic que recordava s'ha convertit en una impressionant pista forestal on els 4x4 corren com si fos una pista de proves.Com podeu veure a la següent fotografia.



Quin desastre, pobles que creixen desmesuradament, noves autovies, noves urbanitzacions, pistes forestals bestials. Algú respecta el pais?

3 comments:

Anonymous said...

Estem fent un país ple de ciment i asfalt.
Urbanitzacions i després una autovia entre Caldes i centelles.
Quin fàstic de país

Anonymous said...

Hola les agulles que anomenes les besones si no erro s´anomenaven germana gran i germana petita. Agulles que habia escalat de jovenet.Lluís Biosca.

Jesús Cano Sánchez said...

Correcte, les agulles del Sot del Bac són la Germana Gran i la Germana Petita.

Jo també recordo el corriolet que comentes sota can Tres Quarts, hi havia una font molt acollidora que no sé si han respectat. La Matagalls Montserrat també pujava per un corriol a dalt de la cinglera i ara, llastimosament, ho fa per aquesta megapistota.